Domowe batoniki zbożowe bez dodatku cukru i tłuszczu. Takie zdrowe, a zrobisz je za grosze
Batonik to wygodna przekąska, którą zawsze warto mieć w torebce czy plecaku. Idealnie by było, żeby była też smaczna, zdrowa i tania. I z tym ostatnim warunkiem mamy spory dylemat. Gdy sprawdzamy ceny zdrowych batoników, to zwykle rezygnujemy z ich zakupu. Na szczęście jest na to sposób – batoniki zbożowe można zrobić samemu. I to bez większego nakładu pracy i czasu, a do tego z prostych składników.
Jak przygotować domowe batoniki zbożowe?
Podstawowym składnikiem batoników zbożowych są przetwory zbożowe. Najlepiej jeśli mają formę płatków czy preparowanych ziaren, bo wtedy nie wymagają długiej obróbki termicznej. Do masy na batony warto też dodać suszone owoce, orzechy, pestki, ciemne kakao. Bardzo ważne jest też lepiszcze, w roli którego doskonale sprawdzają się owoce, np. banan, mus owocowy. Dodatek suszonych owoców sprawia, że batoniki są słodkie. Jednak można je dosłodzić np. miodem.
Przepis: Domowe batoniki zbożowe
Batoniki z płatków zbóż, pestek i owoców
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 1 banan
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 0,5 szklanki płatków jaglanych
- 4 łyżki rodzynek
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 4 łyżki pestek dyni
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
- Wykonanie masy na batonikiDobrze dojrzały banan obierz, umieść w sporej misce, rozgnieć widelcem na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Do masy bananowej dodaj płatki, suszone owoce, pestki i miód. Masę wymieszaj łyżką.
- Formowanie masy zbożowejFormę 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną masę, równomiernie ją rozprowadź przy pomocy łyżki. Masa powinna mieć grubość przynajmniej 1 cm.
- Pieczenie i krojenie batonikówFormę z masą na batoniki wstaw do piekarnika o temperaturze 160 stopni Celsjusza i piecz batoniki ok. 30 minut. Po tym czasie masę zbożową lekko przestudź, pokrój na batoniki, wystudź.
Czy batoniki zbożowe są zdrowe?
Batoniki zbożowe należą do zdrowych przekąsek. Zwłaszcza jeśli porówna się je do tradycyjnych batonów czekoladowych wypełnionych słodkimi masami. Te drugie składają się niemal wyłącznie z tłuszczu i cukru. Na próżno szukać w nich wartościowych składników. Zupełnie inaczej jest z batonikami zbożowymi. Ich podstawowym składnikiem są pełnoziarniste zboża w postaci płatków czy preparowanych ziaren. Zboża dostarczają nam błonnika, witamin z grupy B, magnezu i cynku. W batonach często łączy się je z suszonymi owocami, kakao czy czekoladą deserową. I te dodatki również stanowią źródło cennych składników odżywczych. Dlatego naprawdę warto sięgać po batoniki zbożowe.